mide kanseriSindirim sistemimizin yemek borusundan sonraki durağı olan midenin kanserleri sindirim sistemi kanserleri içerisinde çok sık karşılaşılan tümörüdür. Maalesef ki mide kanserleri hızlı seyreden ve çabuk yayılan bir kanser türüdür, genellikle sinsi seyirli bir hastalıktır. Genellikle mide içerisinde bir yara şeklinde başlar. Mide kanserleri çevre organ ve lenf bezlerini etkileyebilir.

Mide kanseri, midenin iç tabakasından dışarıya doğru büyüyerek çevresindeki pankreas, karaciğer veya bağırsak gibi organların içine doğru uzanabilir. Mide kanseri hücreleri kan yoluyla karaciğer, akciğerler ve diğer organlara sıçrayabilir.

Mide kanserine dünyanın her bölgesinde rastlanmakla beraber bazı bölgelerde daha sıktır. Uzak Doğu Asya’da Japonya, Kore ve Malezya bu bölgelerdendir. Birçok ülkede erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. En sık görüldüğü yaşlar 50’li ve 60’lı yaşlardır, ancak maalesef 20’li yaşlardaki gibi çok genç kişilerde de rastlanabilir.

Dünyada kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer almaktadır; yani mide kanseri dikkatli ele alınması gereken bir kanser türüdür. Japonya’da mide kanserine bağlı ölüm oranları hastalığın çok yaygın olmasına rağmen çok azaltılabilmiştir; bunun için hastalık tanısının erken evrede konulması için tarama programları uygulanmış ve halkın bu konudaki bilinci geliştirilmiştir. Mide kanserinin, hastalığın erken evresinde yakalanması ve etkin yöntemler ile tedavi edilmesi mümkündür.

Mide kanseri nedenleri

Mide kanserinin tam sebebi bilinmemektedir. Ancak mide kanseri ileri yaşlı insanlarda ve erkeklerde kadınlara göre daha fazla gelişmektedir. Taze sebze ve meyvelerin yenilmesi, C vitamininden zengin gıdaların alımı, sarımsak ve yeşil çay gibi faktörler bu hastalığa karşı koruyucu olabilmektedir.

Midede yaşayan bir bakteri çeşidi olan Helikobakter pilori enfeksiyonu mide iltihabı, mide ülseri ve mide kanseri riskini artırmaktadır. Her ne kadar bu bakteriyle enfekte olan kişilerin sadece çok küçük bir kısmında mide kanseri gelişse de bu bakteri ile karşılaşmış kişilerde mide kanseri riskinin artığı tespit edilmiştir. Enfeksiyon, kanser riskini artırmasına rağmen, mide kanseri bulaşıcı değildir ve mide kanserli bir kişiden bu hastalık başkasına bakteri aracılığı ile geçmez.

Sigara içen bireylerde de mide kanserinin, içmeyenlere göre daha fazla geliştiği bilinmektedir. Ailesinde mide kanseri olan bireyler de risk grubunda olabilir.

Ancak bu risk faktörlerini taşıyan kişilerde mide kanseri gelişmeyebilir ve bu risk faktörleri olmayanlarda da bazen bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. Risk taşıdığınızı düşünüyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz.

Belirtiler

Sinsi seyirli bir hastalık olan mide kanseri oldukça geç belirti verir ve belirtileri de hastalığa özgü değildir. Karında belirli-belirsiz bir rahatsızlık, iştahsızlık, midede dolgunluk ve şişkinlik hissi bu hastalığın ilk belirtileri olabilir. Bu belirtiler çoğunlukla kanser dışı nedenlere bağlıdır. Ülser, gastrit ve enfeksiyon gibi diğer sağlık problemleri de aynı belirtilere sebep olabilir. Bu tür şikayetleriniz varsa bir doktor yardımı almalısınız.